Reference
...
Configuration
Ticketmatic App

Secure smart tickets

12min

Secure smart tickets bieden een effectieve manier om de doorverkoop van tickets en zwarthandel tegen woekerprijzen te voorkomen. Deze tickets zijn alleen toegankelijk via de Ticketmatic App en beschikken over een dynamische code die elke 30 seconden verandert en die bovendien slechts zes uur voor aanvang van het evenement zichtbaar wordt, wat reguliere doorverkoopmethoden, zoals marktplaatsen en tweedehands websites, onmogelijk maakt.

Ondanks de geavanceerde beveiliging proberen ticket scalpers de beveiliging te omzeilen op verschillende manieren. Dit varieert van het aanmaken van nieuwe e-mailadressen en het doorgeven van wachtwoorden, het gebruik van prepaid sim kaarten tot het fysiek meegaan met kopers naar het evenement. Een ander aandachtspunt is de doorverkoop of het doorgeven van tickets onder vrienden, waarbij verkoper en koper elkaar goed kennen en kunnen samenwerken om het systeem te omzeilen.

Een essentiële stap in het tegengaan van geavanceerde zwarthandel is de identiteitscontrole bij de toegang. Dit proces kan vergelijkbaar zijn met de verificatie van vliegtuigtickets, waarbij persoonlijke informatie, zoals naam en geboortedatum, vereist zijn. Hoewel dit een hoge mate van beveiliging biedt, kan het tijdrovend zijn en tot wachtrijen leiden.

Secure smart tickets streven naar een optimale balans tussen beveiliging en gebruiksgemak. Voor de meeste gebruikers van de Ticketmatic App kan de identiteit automatisch worden geverifieerd, waardoor snelle en efficiënte toegang mogelijk is. Een kleinere groep bezoekers kan worden omgeleid voor handmatige controle op basis van verdacht gedrag.

Ticketmatic laat toe een risico-inschatting te maken voor elke gebruiker, gebaseerd op factoren zoals bestelhistoriek en gedragspatronen. De organisatie kan op basis van deze inschatting beslissen welke gebruikers handmatig gecontroleerd moeten worden.

Gebruikers die geselecteerd zijn voor handmatige verificatie ontvangen een melding in de app. Bij de servicedesk wordt hun identiteit gecontroleerd, waarna de tickets beschikbaar worden gesteld.

Voor gebruikers met meerdere toestellen is het belangrijk te vermelden dat Secure smart tickets op exact één toestel worden afgeleverd, met name het toestel waarop de Ticketmatic app het laatst gebruikt werd. In uitzonderlijke gevallen heeft de gebruiker wel de mogelijkheid om de tickets te transfereren naar een ander toestel, bijvoorbeeld bij diefstal of verlies van het originele toestel. Elke transfer van Secure smart tickets tussen toestellen wordt geregistreerd, en kan een belangrijke factor zijn bij de risico-inschatting.

Ticketmatic kiest er bewust voor om geen sms-verificatie of andere online automatische verificatie, zoals bijvoorbeeld Itsme of creditcard-verificatie, te integreren. Deze methodes zijn relatief gemakkelijk te omzeilen. Scalpers kunnen bijvoorbeeld verificatiecodes eenvoudig online doorgeven of gebruikmaken van wegwerp-telefoonnummers. Deze methoden kunnen dus een vals gevoel van veiligheid creëren en zijn niet voldoende om geavanceerde fraude tegen te gaan. Verder beperken ze het gebruiksgemak voor de bezoekers die ter goeder trouw zijn.

Smart Secure tickets bieden een geavanceerde, gebruiksvriendelijke oplossing voor het beheersen van ticketfraude en zwarthandel, waarbij de nadruk ligt op een evenwicht tussen veiligheid en toegankelijkheid voor de eerlijke koper.

Instellen van Secure smart tickets

Om Secure smart tickets in te stellen is configuratie nodig aan de account. Zo moet er bijvoorbeeld een apart leverscenario voorzien te worden. Het eenvoudigst is het om even support te contacteren om dit op te zetten.

Beheer van Secure smart tickets

Je kan de beheermodule gebruiken om:

  • detailinformatie te krijgen over welke secure smart tickets op welk toestel zijn afgeleverd
  • een risico-inschatting uit te voeren en eventueel voor bepaalde gebruikers manuele verificatie te activeren
  • gebruikers te verifiëren
  • tickets naar een ander toestel van de gebruiker te transfereren

Om de beheermodule te openen: ga naar de Orders app -> Acties -> Beheer secure smart tickets

Document image


Kies vervolgens het evenement waarvoor je de secure smart tickets wil bekijken:

Document image


Je ziet nu een lijst met alle gebruikers en toestellen waarop tickets voor het geselecteerde evenement beschikbaar zijn.

Document image


Elke lijn geeft informatie over de gebruiker en zijn toestel. Op basis van deze informatie kan je inschatten of het nodig is om voor de gebruiker manuele verificatie te activeren. Je vindt volgende info:

  • Naam: naam van de gebruiker
  • Toestel: naam van het toestel waarop de tickets ter beschikking zijn, met aanduiding of het een android of apple device is, en de unieke code voor het toestel
  • Toestellen: het totaal aantal toestellen waarop deze gebruiker de app geïnstalleerd heeft
  • Tickets: het aantal tickets dat ter beschikking is op het toestel
  • Orders: de ids van de orders waarin deze tickets gekocht zijn
  • Loyauteitsscore: een aanduiding van hoe vaak en veel deze gebruiker in het verleden al tickets kocht. De score gaat van - tot vvvvv:
    • -: klant kocht geen enkel ticket in de laatste 5 jaar
    • v: klant kocht tickets voor minstens één evenement in de laatste 5 jaar
    • vv: klant kocht tickets voor minstens twee evenementen in de laatste 5 jaar
    • vvv: klant kocht tickets voor minstens twee evenementen in de laatste 3 jaar
    • vvvv: klant kocht tickets in het laatste jaar en in minstens 1 van de twee jaren voordien
    • vvvvv: klant kocht tickets voor minstens één evenement in elk van de laatste 3 jaar
  • Transfer: het aantal keer dat de tickets getransfereerd werden tussen toestellen
  • Sessie: duidt aan of de gebruiker de app al dan niet geïnstalleerd had op dit toestel op moment van aankoop van de tickets. Bestaand betekent dat de app al geïnstalleerd was, Nieuw betekent dat de app pas geïnstalleerd is na aankoop van de tickets
  • Status: de huidige status voor dit toestel

Klikken op een lijn brengt je naar een detailpagina met nog verder informatie:



Document image


Je vindt hier onder andere:

  • De lijst van alternatieve toestellen waar de gebruiker de app op geïnstalleerd heeft (A)
  • Een log van alle statuswijzigingen voor deze sessie (B)
  • Detailinformatie over de tickets, met een link naar het relevante order (C)
  • Een knop om de manuele verificatie voor deze gebruiker te activeren (D)

Manuele verificatie

In de module kan je voor bepaalde gebruikers manuele verificatie activeren. Bij deze gebruikers zal in de app in plaats van de tickets een boodschap verschijnen om te melden dat Identificatie vereist is, en dat ze naar de service desk moeten gaan voor het evenement.



Document image


De boodschap die getoond wordt kan geconfigueerd worden via de beheermodule voor de mobiele app:



Document image


Manuele verificatie kan gebeuren vanop het detail scherm zoals hierboven getoond, maar ook vanop de lijst: je kan één of meerdere toestellen selecteren, en dan via de Actie knop de manuele verificatie activeren of desactiveren (A).



Document image




FAQ

Vanaf wanneer is de barcode zichtbaar?

De barcode is zichtbaar van zodra de tickets in de wallet afgeleverd worden. De barcode wijzigt elke 30 seconden waardoor het niet mogelijk is om die te kopiëren.

Moet een gebruiker de app geïnstalleerd hebben vooraleer hij tickets voor een secure smart event kan kopen?

Het is niet noodzakelijk dat een gebruiker de app geïnstalleerd heeft op moment van aankoop, maar wel sterk aangewezen. In de communicatie naar ticketkopers kan best gemeld worden dat het ten zeerste aangeraden is om de app op voorhand te installeren en er op in te loggen.

Ticketmatic zal registreren of de gebruiker de app geïnstalleerd had op moment van aankoop, en deze informatie kan gebruikt worden bij de risico-inschatting. In geval van twijfel kan dan beslist worden om een handmatige verificatie te activeren voor de gebruiker.

Hoe verloopt de toegangscontrole voor secure smart tickets?

Secure smart tickets zijn te scannen met Android scanners met daarop een recente versie van de Ticketmatic scanning-app.

Wat is het verschil tussen Smart tickets en secure Smart tickets?

De Smart tickets hebben een reguliere beveiliging, de QR code is zichtbaar zodra de tickets in de app verschijnen na aankoop. Ook is het mogelijk de kaarten door te sturen naar andere app gebruikers (alleen indien dit beschikbaar is gemaakt voor het desbetreffende evenement).

Worden alle Smart tickets ook secure?

Nee, als beheerder kan je zelf instellen in welke gevallen en voor welke evenementen de extra beveiliging nodig is.

Hoe zit het met doorverkoop van tickets via bestaande (en toegelaten) doorverkoopkanalen als Ticketswap?

Secure Smart tickets kunnen niet meer doorverkocht worden via dergelijke kanalen. Als beheerder houd je dus de controle over alle doorverkoop en kan je het beleid hieromtrent volledig zelf bepalen.